top of page

Sistre Cila Nasıl Yapılır? Video

Doğal olan ahşap parkeler ( masif parke, lamine parke, bambu parke, deck vb. ) zaman içerisinde, yüzey katmanında bulunan cilanın eskimesi ile kararır, yüzeyde çizikler oluşabilir veya göz zevkinizi yoracak şekilde çürüme belirtileri gösterebilir. Bu ve benzeri bir çok sorunun giderilmesi için yapılan işlemlere sistre cila denir. Bu yazımızda Sistre Cila Nasıl Yapılır? Video destekli olarak sizlere sunuyoruz.

Sistre Cila Nasıl Yapılır?

  • İlk aşamada sistre cila işlemi uygulanacak ola mekan eşyalardan arındırılarak boşaltılır ve temizlenir. Sonrasında tozsuz sistre cila uygu

laması için Lögler marka Alman makineler ile ilk işleme başlanır. Öncelikle 40 kum zımpara kullanılarak üst katman çiziklerden ve lekelerden arındırılır. Bu aşamada kalın zımpara kullanılmasının sebebi, derin çiziklerin giderilmesi ve lekelerin yok olmasının sağlanmasıdır. Fakat şu detayı da belirtelim, çok eski ve çürümüş olan parkeler değiştirilmediği sürece sistre cila sonrası da hafif olarak belirgin kalabilir.

  • 40 kum zımpara işleminden sonra biraz daha ince olan 80 kum zımpara uygulamasına geçilir. Bu aşamada amaç, kalın olan 40’lık zımparanın izlerini yok etmek ve dolgu macunu için toz üretmektir. Zeminnet ustalarından Sistre cila ustası Recep Kavrar bu aşamada çıkan toz yerine son aşamada kullanılan zımparadan çıkan tozu kullanmaktadır. Bunun nedeni ise, tozun daha ince çıkması ve daha iyi verim alınmasıdır.

  • 3.aşama parke aralarında ki boşlukların doldurulması yani dolgu macunu yapılması aşamasıdır. Önceden 120 kum zımparadan elde edilmiş ince toz ile özel dolgu macunu hazırlanır. Ssistre Cila Ustası Recep Kavrar olarak dolgu macunu hazırlanmasında toz, tutkal, tiner ve vernik karışımından yararlanılır. Bazı ustalar sadece tutkal ve toz ile dolgu macunu üretir fakat bu aslında daha az ömürlü olmakta ve kısa zaman sonra aralarda ki macunların çatladığı görülmektedir.

  • Sonrasında ise duvar dipleri ve sistre cila makinesinin ulaşamadığı yerler tozsuz kenar alma motorları ile temizlenir. Kot farkı oluşmaması için doğru zımpara ve gerektiği kadar uygulama yapılmalıdır. Yanlış bir uygulama, cila sonrası kötü bir görüntüye neden olabilir. Bu nedenle sistre cila ustası seçimi çok önemlidir.

  • Son aşamaya gelindiğinde 120 veya 150 kum zımpara kullanılır ve parke yüzeyinde ki macun kalıntıları giderilerek parke pürüzsüz hale getirilir.

  • Doğru sistre cila nasıl yapılır? noktasında ki önemli aşamalardan bir tanesi de astar aşamasıdır. Bu aşamada parkenin çürümesini, böceklenmesini, kurtlanmasını engellemek için astar çekilir. Eğer su bazlı cila kullanılıyor ise astar uygulanmaz çünkü su bazlı cilalar koruyucu astar özelliğini de barındırır. Astar sonrası kuruması beklenir ve kuruduktan sonra oluşan pütürler el zımparası ile temizlenir. Sonrasında cila aşamasına geçilir.

  • Mekanın yoğunluk trafiğine göre cila seçimi yapılmalıdır. Cila seçimi sonrası cilanın özelliğine göre kaç kat cila vurulcağı belirlenir ve cila uygulaması tamamlanır. Her kat cila öncesi el zımparası işlemi uygulanması önemlidir.

コメント


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
bottom of page